EM în Agricultură

EM-1® (îngrăşământ microbiologic)

EM-1® conţine un complex de microorganisme eficiente naturale special selectate: bacterii acido-lactice, fotosintetice, bacterii fixatoare de azot, drojdii şi produse obţinute în urma activităţii metabolice a acestor bacterii. 
Acest complex de microorganisme a fost descoperit de Profesorul Teruo Higa,  doctor în agronomie şi profesor universitar în horticultură la universitatea Ryukyus din Okinawa (Japonia) în anul 1980.
În EM-1® trăiesc în echilibru peste 80 de specii diferite de microorganisme aerobe şi anaerobe unde unele trăiesc cu metaboliţii altora. 
Aceste microorganisme benefice oferă nutriţie plantelor, inhibă bacteriile de putrefacţie, vindecă solul. Interacţionând între ele în sol, microorganismele reciclează materia organică în substanţe uşor accesibile şi asimilabile. Prin urmare se eliberează un număr de enzime diferite, aminoacizi şi alte substanţe fiziologic active, care au un impact pozitiv asupra stării de sănătate a solului, precum şi creşterii şi dezvoltării plantelor.
Ceea ce fac EM-1® să fie aşa de remarcabile, este acest amestec de 80 de specii de microorganisme care au împreună o acţiune de regenerare, structurare şi antioxidare care le conferă efecte extraordinare şi o gamă largă şi variată de aplicaţii aproape fără limite.


Avantajele EM-1®:

• creșterea culturilor agricole fără a folosi pesticide și îngrășăminte sintetice;

• mărește recolta de 2-3 ori,

• măreşte conţinutul de vitamine şi carotenul în fructe,

• accelerează termenii de coacere cu 10-15 zile;

• transformă deşeurile organice în îngrăşământ eficient sub formă de compost;

• reface fertilitatea naturală a solului, grăbeşte formarea de humus;

• reduce considerabil cantitatea de nitraţi în fructe;

• un litru de EM-1® este suficient pentru a produce o tonă de compost EM, care substituie 5 tone de gunoi de grajd;

• îmbunătăţeşte calităţile gustative a produselor cultivate, creşte proprietăţile sale curative;

• elimină mirosurile neplăcute rezultate din descompunerea materiei organice;

• creşte termenii de păstrare a fructelor în forma sa naturală.


Utilizarea  EM-1®  în Agricultură:

1. Solurile infertile şi terenurile epuizate din sere sunt îmbogăţite cu materie organică (paie, frunze căzute, torf, coajă de pin, coji de la diferite legume, etc), uşor se încormporează în sol şi se stropesc cu soluţie cu rata de1:100 cu calcul de 2 litri soluţie la 1 m².

2. Pregătirea solului în toamnă, după recoltare, se stropeşte solul care conţine resturi vegetale cu soluţie EM-1®  diluat 1:100, după care urmează o prelucrare a solului cu discurile sau se face o uşoară cultivare. Sarcina este de a îcorpora în sol paiele, tulpinile şi buruienile pentru a accelera descompunerea şi transformarea lor în humus. Primavara, la o temperatură de peste

+10 ° C se face acelaşi lucru, cu 2 săptămâni înainte de însămânţarea sau plantarea culturilor.

3. Pregătirea seminţelor pentru semănat. Se înmoaie în soluţie, în raport de 1:1000. Înmuierea durează de la 15 minute la 2 ore (în funcţie de dimensiunea seminţelor). Consumul total de soluţie pentru înmuierea seminţelor la culturile cerealiere este de 10 litri pe tonă. Înmuierea seminţelor cu EM-1® este o modalitate rapidă de a transfera microorganismele la rădăcina plantei. Numărul mare al microorganismelor măreşte recolta!

4. Pentru stropirea răsadului soluţia este diluată 1:2000. Stropirea se face de 4 - 5 ori pe parcursul creşterii răsadului.

5. Pentru irigarea la rădăcină EM-1®  este diluat 1:1000. Plantele sunt irigate nu mai mult de 1 dată pe săptămână. Rata de aplicare a soluției de lucru este de 1,5 - 3 L la 1m².

6. Frunzele tuturor plantelor sunt stropite cu o soluţie de 1:2000 pentru a preveni contaminarea bolilor plantelor.

7. Utilizând preparatul EM-1® se accelerează discompunerea paielor şi diverselor rămăşiţe de materie vegetală.

Pentru a utiliza EM-1® într-un mod mult mai eficient și econom, este mai convenabil de fermentat și multiplicat concentratul. Din 1L de EM-1® în urma fermetării se pot obține 30L de EMA (EM Activ) care la rîndul său se diluiază în aceeași proporție ca și concentratul EM-1®.


Pentru combaterea dăunătorilor, pe baza concentratului EM-1® se produce un alt produs care se numeste EM-5® (în componența lui intră EM-1®, melasă de trestie de zahăr, oțet de mere sau struguri, spirt de 40%, infuzie din piper iute și usturoi).

Aplicînd EM-1® și EM-5® atît în sol cît și pe plante, puteți crește fructe și legume pe cale organică și cu roade mult mai sporite și de o calitate mult mai superioară fără aplicarea îngrășămintelor sintetice sau a pesticidelor.